Jeden z ważniejszych dni w życiu dziecka. Wraz z mamą pokarzemy jak naszego tatusia kochamy . Oprócz laurek przygotowanych przez dzieci. Przygotowaliśmy również coś na ząb. Nasze ulubione muffinki. Dzieci pomagały zdobić.
A oto nasz przepis
Składniki:
200 g mąki
1 łyżka kakao
160 g cukru trzcinowego (może być też zwykły)
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
90 g masła
100 ml oleju słonecznikowego
2 dojrzałe banany
20 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon – wymieszać.
W oddzielnej misce utrzeć jajka, masło, olej.
Na koniec dodać, ugniecione widelcem, banany.
Dokładnie wymieszać wszystkie uprzednio przygotowane składniki.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki (będziemy nią posypywać muffinki (przed włożeniem do piekarnika).
Na blachę rozłożyć foremki do muffinek silikonowe bądź papierowe. (Osobiście polecam silikonowe, moje zakupiłam w sklepie Lidl. Są wielokrotnego użytku. Nie trzeba ich smarować masłem. Jedynie nakładamy do niej masę i wkładamy do piekarnika).
Do każdej nakładamy masę – wypełniamy je do połowy.
Posypujemy kawałeczkami czekolady. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 180°C.
Proste i pyszne.
Smacznego!
Najnowsze komentarze